Gottebiten - Godis Inspiration

  1. Krabbeluror

    Krabbeluror


    Laga goda krabbelurer till frukost, utflykten eller fikat! Krabbelurer är fluffiga plättar som smakar som en blandning mellan sockerkaka och amerikanska pannkakor. Kärt barn har många namn - krabbelurer kallas också både skrabbelucker och snoobelurer.

    Portioner: 12 st

    Du behöver:
    1 1/2 dl strösocker
    4 1/2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    2 1/2 dl mjölk
    2 ägg
    2 msk smör

    Gör så här:
    Blanda socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
    Vispa ner mjölken till en slät smet och rör ner äggen.
    Stek plättarna i smöret i en stekpanna eller en plättlagg.
    Servera krabbelurerna med lite sylt eller äppelmos och gärna vispad grädde.

    Read more »
  2. Midsommarlekar!

    Tips på midsommarlekar!


    Vad vore midsommar utan jordgubbstårta, dans runt midsommarstången, blomkransar, sill och midsommarlekar! Här hittar du 10 godislekar som uppskattas av både stora och små!

    Äggstafett:

    Det som behövs är två kinderägg, två skedar och någon form av rundningsstation.

    Dela in er i två lag och se till så ni har en startlinje där lagen står bakom på led. Ställ upp två rundningsstationer ex koner, stenar, pinnar eller stolar längre fram. Först man/kvinna/barn i varje lag håller skeden i munnen, med kinderägget på, och går så fort som möjligt fram och rundar rundningsstationen och tillbaka till startlinjen. Där tar näste lagmedlem över skeden och kinderägget och fortsätter.

    Första laget där alla gått sin runda vinner!
    Man kan även ha skeden i handen för att göra tävlingen lite enklare.


    Grodspottning:

    Det som behövs är gröna gelégrodor.

    I denna leken går de ut på att spotta gröna gelégrodor så långt som möjligt! Se till så ni har en linje där alla står bakom, sedan är de bara att börja spotta!


    Kolasnörenleken:

    Det som behövs är Malacos kolasnören.

    Dela in er i två lag och dela ut ett kola snöre till var och en i lagen. Nu gäller det att snabbast äta upp kolasnöret samtidigt som man har händerna bakom ryggen. Först lag med uppätna godissnören vinner.


    Visselleken:

    Det som behövs är Kit-Kat

    Dela in er i lag och ge varje deltagare 3-4 rader av Kit-Kat. På startsignalen tas dessa rader in i munnen och tuggas. Den som snabbast äter upp Kit-Katraderna och visslar tre klara visslingar vinner!
    Om man vill göra det svårare kan man bestämma en melodi som skall visslas för att vinna.


    Snabel i flaskan:

    Det som behövs är Malacos Snabel (smak spelar ingen roll), flaskor och snöre.

    Deltagarna delas in i lag och ställer sig på led efter en startlinje. Några meter framför ställs tomflaskor ut. Förste man/kvinna/barn i varje lag knyter snöret runt midjan och Malaco snabel i andra ändan av snöret. När startskottet går gäller de att springa fram till flaskan och hissa ner snabeln i flaskhalsen utan att använda sig av händerna. När man lyckats få ner hela snabeln i flaskan återvänder man till laget oh de blir nästa man/kvinna/barn på tur. Första laget där alla lyckats med att hissa ner snabeln i flaskan vinner.


    Balansleken:

    Det som behövs är aluminumburkar och rundningsstation.

    Dela in er i lag och ställ lagen på led efter en startlinje. Ställ upp två rundningsstationer ex koner, stenar, pinnar eller stolar längre fram. Stapla 3-4 st aluminumburkar på höjd och dela ut till de första lagmedlemmarna i respektive lag. Nu gäller de att balansera burkar runt rundningsstastionerna och tillbaka till laget. Om man tappar någon burk får man börja om på startlinjen igen. Första laget där alla lyckats gå rundan utan att tappa någon burk vinner!


    Törstleken:

    Det som behövs är Crazy Fruit festis.

    Dela in i er i lag och dela ut Crazy Fruits festisar till alla lagmedlemmar. Det lag där alla druckit upp festisarna med hjälp av sugröret vinner.


    Käkkrampsleken:

    Det som behövs är Briopåsar

    Dela in deltagarna i två lag och dela ut skålar med lika många Briogodisar. På startsignal får båda lagen börja tugga Briogodisarna. Det lag som först kan visa upp tomma munnar vinner.


    Pingisbollen:

    Det som behövs är glasflaskor, pingisbollar och vattenfyllda glas

    Dela in deltagarna i lag och placera fyra tomma glasflaskor med en pingisboll på toppen av varje flaska. Framför flaskorna ställs fyra vattenfyllda glas med olika avstånd till flaskorna. För att vinna skall man blåsa ner pingisbollarna i respektive vattenglas på kortast tid.


    Marshmallows:

    Det som behövs är marshmallows.

    Dela in de tävlande i lag och ställ fram skålar med lika många marshmallows. Det lag som lyckas först få in alla marshmallowsen i munnen och lyckas sjunga en melodi vinner. Tänk på att ta det försiktigt så man inte sätter i halsen!


    Lakrits i flaskan:

    Det som behövs är Malacos lakrissnören och flaskor.

    Dela in er i lag och ställ lagen på led efter en startlinje. Ställ tomma flaskor några meter fram. Bind lakrissnöre runt halsen på alla deltagare och på startsignalen skall första tävlande springa fram och få i snöret i flaskan med händerna på ryggen. När man lyckats med detta springer man tillbaka till laget och de är nästa deltagares tur. Första laget där alla fått snöret i flaskan vinner.

    Read more »
  3. Chokladsås med Toblerone

    Chokladsås med Toblerone:


    Det är busenkelt att göra egen chokladsås till glassen!
    De ända du behöver är Toblerone & grädde
    Gör så här:
    Värm grädden i en kastrull och lägg i bitar av Toblerone
    här väljer du själv chokladmängden
    Vispa hela tiden tills chokladgrädden får en jämn färg.
    Klart att ringla över glassen!

    Read more »
  4. Trevlig Kristi himmelsfärd på er alla!

    Trevlig Kristi himmelsfärd på er alla


    Passa på att ta vara på de fina vädret och fika ute!!!
    Vi kan tipsa om Marabou chokladfika går alltid hem =)

    Read more »
  5. Pannacotta med Ahlgrens bilar

    Pannacotta med Ahlgrens bilar:


    Portioner: 4 st
    Tid: 5-10 minuter, inkl. stelning: cirka 6 timmar

    Du behöver:
    25 rosa Ahlgrens bilar
    25 vita Ahlgrens bilar
    25 gröna Ahlgrens bilar
    6 dl grädde

    Gör så här:
    Koka samman första färgen med 2 dl grädde.
    När bilarna och grädden har smält samman häller du i smeten i ett glas.
    Låt glaset stå i kylen och svalna (tar cirka 2 timmar).
    Upprepa proceduren med resterande bilar tills du har tre olika lager.

    Förvara i kylen och servera gärna med någon topping, till exempel Ahlgrens bilar eller färsk frukt

    Tips! Förstärk färgerna med hjälp av rosa och grön karamellfärg.

    Read more »
  6. Påskpyssla

    Read more »
  7. Cheesecake med Wienernougat

    Cheesecake med Wienernougat



    Du behöver till botten:
    100 g (7 st.) Digestivekex
    40 g rumstempererat smör eller bakmargarin
    1 msk socker
    1 dl Finhackad Fazer Wienernougat

    Du behöver till fyllningen:
    200 g naturell färskost
    150 g (1 burk) crème fraiche (8 %)
    3 st ggulor
    1,5 dl socker
    2 msk citron saft
    1 dl Finhackad Fazer Wienernougat

    Du behöver till serveringen:
    jordgubbar
    florsocker
    hackad Fazer Wienernougat
    citronmeliss

    Gör så här:
    Lägg kexen i en plastpåse och krossa dem. Rör ned smör, socker och finhackad Wienernougat. Klä en springform (Ø 19 cm) med en urklippt bit bakplåtspapper och tryck ut kexblandningen på botten. Grädda i ugn i 180 grader i cirka fem minuter. Blanda ihop råvarorna till fyllningen. Häll blandningen i kakformen på den förgräddade bottnen och grädda i ytterligare cirka 40 minuter. Låt kakan svalna till rumstemperatur eller bli kylskåpskall innan servering för att fyllningen ska hinna stelna. Servera kakan med bär. Toppa delikatessen med florsocker, hackad Wienernougat och citronmeliss.
    Read more »
  8. Dumle-cheesecake

    Dumle-cheesecake



    Antal: 16–18 personer

    Du behöver:
    175 g havrekex
    50 g smält smör eller margarin

    Du behöver till fyllning:
    3 gelatinblad
    1 1/2 påse (330 g) Fazer Dumle-kolor
    saft från en lime
    400 g naturell färskost
    2 dl vispgrädde
    1 dl florsocker

    Du behöver till garnering:
    1/2 påse (110 g) Fazer Dumle-kolor
    (kakaopulver)

    Gör så här:
    Finfördela kexen och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen på botten av en springform (20–24 cm) klädd med bakplåtspapper.

    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält Dumle-kolorna över vattenbad eller i mikro på låg effekt 30 sekunder åt gången. Rör om då och då tills kolorna har smält helt.

    Krama överloppsvätskan ur gelatinbladen och smält dem i kokande het limesaft. Tillsätt chokladblandningen och den heta gelatinblandningen i färskosten samtidigt under omrörning. Vispa noggrant till en jämn blandning.
    Vispa grädden och smaksätt med socker. Vänd ned vispgrädden i chokladblandningen. Häll smeten i formen och täck noggrant över formen.

    Låt tårtan stelna i kylskåp i minst fyra timmar, helst över natten.

    Lösgör tårtan från formen och lägg upp den på ett serveringsfat. Rulla runda kulor av de återstående kolorna och garnera tårtan med dem. Eventuellt kan du sikta över lite kakaopulver.

    I samarbete med Fazer

    Read more »
  9. Dumle-pannkakor

    Dumle-pannkakor



    Antal: 6 personer

    Du behöver:
    1/2 påse (110 g) Fazer Dumle-kolor
    50 g smör
    2 ägg
    4 dl mjölk
    4 dl vetemjöl
    1 msk kakaopulver
    2 tsk bakpulver
    1 msk socker
    1/2 tsk salt
    smör (för gräddning)
    1/2 påse (110 g) Fazer Dumle-kolor
    1/2 dl vispgrädde

    Gör så här:
    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Dumle-kolorna, rör om och hetta upp kolorna tills de smälter.

    Knäck äggen i en bunke och tillsätt mjölk. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Tillsätt Dumle- och fettblandningen. Rör till en jämn smet. Stek ganska tjocka pannkakor av smeten i en plätt- eller blinipanna på medelvärme.

    Smält Dumle-kolorna med grädden till såsen i en kastrull på svag värme under ständig omrörning tills du har en slät, rinnande blandning. Servera varm Dumle-kolasås till pannkakorna.

    I samarbete med Fazer

    Read more »
  10. Dumle-chokladmousse

    Dumle-chokladmousse



    Antal: 4 personer

    Du behöver:
    1 påse (220 g) Fazer Dumle-kolor
    50 g Fazer Premium bakchoklad
    2 ägg
    1 dl socker
    en nypa salt

    Gör så här:
    Hetta upp 1/2 dl av grädden i en kastrull. Tillsätt Dumle-kolorna, rör om och hetta upp kolorna tills de smälter. Ta kastrullen av spisen, tillsätt hackad mörk choklad och rör om till en jämn blandning. Låt blandningen svalna.

    Vispa resten av grädden. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa vitorna till skum. Tillsätt socker i slutskedet och vispa till ett glänsande skum.

    När chokladblandningen är fingervarm, vispa ned äggulorna. Smaka av med salt. Vänd försiktigt ned grädd- och äggviteskummet i den helt avsvalnade chokladblandningen med en slickepott.

    Fördela blandningen i serveringsskålar och låt stelna i kylskåp i minst en timme före servering.

    I samarbete med Fazer

    Read more »
Sida